Njordr News

Utredningarna för vindkraft i projekt Norrvind fortsätter

Publicerad

24.9.2024

Inventeringar av flera olika slag har under sommaren och inledningen av hösten pågått i projekt Norrvind, som är lokaliserat till nordvästra delen av Övertorneå kommun. I mitten av september träffade jag Peter Lundström, på Tyréns (konsultföretag inom samhällsutveckling), som är uppdragsledare för den miljökonsekvensbeskrivning (MKB), som ska tas fram och även för flera av inventeringarna, som genomförts i området. Peter berättar att omfattande inventeringar har genomförts över stora områden under säsongen. Förstudien, som gjordes innan vi gav oss ut i fält, gav en bra bild av landskapet och området, som nu inventerats. Mycket skogsbruk bedrivs i områdena och de områden som inte är påverkade är fina men få. Merparten av de högre naturvärdesklassade områdena ligger inom våtmarker och vattendrag, vilket också är områden, som undviks för både skogsbruk och vindkraftsexploatering. Få delar med högre naturvärden kommer att påverkas och det finns generellt få konfliktytor, de som noteras kommer att justeras inför slutlig layout.

Peter berättar vidare; att inventeringarna har visat ungefär det vi hade förväntat oss. Det finns kungsörn i området i stort, men inget som påverkar respektive delområde. Häckande smålom har noterats i en tjärn i utkanten av ett område och skogsfågel i form av orre och tjäder har noterats. Försiktighetsmått kommer att behöva tas till båda respektive arter.

I veckan var Peter själv på plats och inventerade vattendrag och hämtade hem autoboxar. En autobox är en fladdermusdetektor, som sätts upp på flera platser i respektive projektområde och identifierar fladdermöss. Autoboxen spelar automatiskt in ultraljud, som fladdermössen skapar och lagrar det på ett minneskort. Peter berättar; att autoboxar sattes upp i mitten av juli månad och har nu registrerat eventuella ultraljud från fladdermöss i området under 2 månaders tid. Peter berättar vidare, att ljudfilerna nu ska analyseras i ett dataprogram, som känner igen typiska fladdermusfrekvenser. Därefter lyssnas de registrerade frekvenserna av manuellt, för att säkerställa eventuella fynd. Han berättar också, att varje art har en unik frekvens vilket gör att man kan artbestämma dem. Utifrån resultatet, får man reda på vilka arter, som finns i området och man får även en uppfattning av hur vanliga de är, genom antalet ljud, som spelas in. Det här är ett effektivt sätt, att under en längre tid undersöka om det finns fladdermöss och även vilka arter som finns. I denna del av Norrbotten, kan man förvänta sig att finna Nordfladdermus, då det är Sveriges mest utbredda fladdermusart och den har tidigare registrerats i andra delar av Norrbotten.

Under sommaren har även de vattendrag och passager över vattendrag som planeras användas, identifierats och inventerats. Vattendragen är biflöden till Torneälven, som är ett Natura2000 område, då är det särskilt viktigt att inventera och känna till förutsättningarna berättar Peter. Vid inventering av vattendragen, dokumenterar man fynd 50 meter uppströms och 150 meter nedströms från befintlig eller tänkt överfartsväg. Platserna fotodokumenteras och förutsättningar för fisk ses över, såsom lekområden för öring, lax och harr samt flodpärlmussla i de större vattendragen. Flera av de mindre vattendragen är påverkade av dikning och är också relativt grunda, vilket innebär att de bottenfryser på vintern. I de mindre och grunda vattendragen, finns det ofta få naturvärden, då bottenfrysning innebär, att eventuellt liv har svårt att överleva.

Utöver ovan nämnda inventeringsinsatser, har under sommaren även inventering av; örn, uggla, våtmarksfågel, naturvärden (NVI), och kulturmiljö genomförts. En rennäringsanalys pågår och en artskyddsutredning kommer att göras, för att ge en komplett och aktuell bild av alla skyddade arter inom projektområdet, samt vilka eventuella hänsynsåtgärder, som kan behöva tas för att minimera påverkan och skada.

Linus Fallai, projektutvecklare förnybar energi

Övertorneå i september 2024

Fornebuveien 1

1366 Lysaker, Oslo

Norway

GDPR information