Vi på Njordr letar efter lämpliga marker att bygga solcellsparker på. Gör du bedömningen att din mark är lämplig för detta? Läs nedan och kontakta oss för att diskutera vidare!
Mark som har ett lågt värde och inte brukas kan i stället användas till elproduktion och generera intäkter.
Vi söker efter större sammanhängande och relativt plan mark på 15 hektar och uppåt.
Närhet till elanslutning minskar kostnaderna och ökar lönsamheten.
Högre solinstrålning innebär en högre produktion vilket ökar lönsamheten.
Mark som anses ha ett lågt ekonomiskt värde kan i stället bli en intäktskälla i form av en solcellspark.
Installationen för en solcellspark är snabb och enkel och i princip helt reversibel. Detta betyder att marken kan återställas efter parkens livslängd.
En solcellspark producerar utsläppsfri elenergi och är därmed positivt för klimatet. En solcellspark förorenar heller inte din mark. Driften av parken är i princip ljudlös och kräver minimalt underhåll.
Solcellsparken bidrar med lokalt producerad förnybar elenergi vilket både skapar förutsättningar för lägre lokala elpriser och kan främja företagsetablering i parkens omnejd.
Det finns många olika faktorer som spelar in i om marken är lämplig och måste bedömas från fall till fall. Men några optimala förhållande är följande:
Marken är sammanhängande och förhållandevis plan.
Marken är lämplig för pålning då denna metod är billigast att använda vid installation av solceller. Annan mark kan också vara lämplig, men kan kräva mer omfattande markförberedelser.
Marken ska ha en relativt närliggande möjlighet för nätanslutning för att hålla anslutningskostnaden för solcellsparken nere.
Marken behöver ha de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna uppfylla kraven som ställs för att få tillstånd från din kommun och/eller Länsstyrelsen. Vi ser bland annat på riksintressen, kulturmiljöer, naturvärden, fornminnen med mera. Detta är en del av utredningsarbetet vi genomför.
Det enda du behöver göra som markägare är att arrendera ut marken. Vi hanterar tillståndsansökan, bygglovshantering, projektering och byggnation.
Solcellsparken har en livslängd på upp till 40 år. När den har nått sin livslängd så kan marken återställas och stora delar av installationen återvinnas.
Marken påverkas tillfälligt vid själva installationen av solcellsparken i form av att till exempel eventuell sly behöver tas bort, grävning av kabelschakt och tillfälliga grusvägar för trafik under anläggningsskedet. När sedan installationen är färdig och solcellsparken tas i drift lämnas marken i stort sett orörd. I vissa fall kan marken inom parken fortfarande användas som betesmark. Efter parkens livslängd kan marken återställas.
När arrendeavtalet är signerat påbörjas den aktiva delen i processen med till exempel konceptuell design, samråd, inventeringar och tillståndsansökan. Det tar mellan 1–3 år för att nå tillstånd och inkoppling till elnätet och sedan ytterligare 3–6 månader för själva byggnationen och installationen av solcellsparken innan den tas i drift och börjar producera el. En större park kan ta upp till ett år att bygga.
Skogsmark kan vara lämpligt för solcellspark men är oftast dyrare och kräver mer förberedelser i form av avverkning och markförberedelser. Kontakta oss så tittar vi närmare på möjligheten för just din skogsmark.
Ersättningsnivån bestäms av hur lämpliga förutsättningarna är för marken som markägaren vill arrendera ut. Plan mark som inte odlas, är lätt att bereda, med närhet till elanslutning, med bra solinstrålning och utan skuggande omgivning är mer fördelaktig än mark som inte har optimala förutsättningar. Ersättningsnivån kan vara betydande i jämförelse med vad marken annars skulle kunna generera i form av intäkter.
Fornebuveien 1
Lysaker, Oslo
Norway